Hoe u een gefaseerde aanpak kunt volgen voor de implementatie van omnichannel orderbeheer

De succesvolle implementatie van een Order Management Systeem (OMS) hoeft geen ontmoedigende big-bang-aanpak te zijn, zelfs als u een omnichannel-operator bent. Beschouw het in plaats daarvan als slechts een reeks stappen. Er zijn belangrijke zaken die u moet doen, en zodra u dat doet, bent u goed op weg.

 

De MVP-aanpak: een slimme strategie

Beschouw een MVP (Minimum Viable Product) als uw startpunt, een functionele maar toch eenvoudige versie van uw einddoel. Het lost kernproblemen snel op, vermindert het bedrijfsrisico doordat u de kans krijgt uw idee te evalueren, en misschien wel het allerbelangrijkste: het geeft uw project momentum. De sleutel is om snel aan de slag te gaan en gaandeweg te verfijnen.

 

Bij orderbeheer worstelen bedrijven vaak met complexe operationele landschappen, van oudere systemen tot operaties over grote afstanden. Deze complexiteit wordt verder vergroot door de onvoorspelbaarheid van toekomstige vereisten. Dat is waar de MVP-implementatieaanpak een game-changer wordt, omdat u kunt beginnen met een klein idee, kunt testen hoe het werkt en het klaar kunt maken voor de veranderingen die het zal moeten maken naarmate uw omnichannel-aanwezigheid groeit.< /p>

 

Maar welke fasen moet je onder controle hebben?


Fase 0 – De blauwdruk

Bij de implementatie van OMS bestaat de eerste fase – die wij de 'blauwdrukfase' noemen – uit het minutieus in kaart brengen van functionele en technische specificaties. In deze fase is het begrijpen van datastromen van cruciaal belang, aangezien verschillende platforms zoals ERP, Warehouse Management Systemen, Webshops, CRM-systemen en andere applicaties allemaal naadloos met elkaar moeten worden geïntegreerd.

 

Fase 1 – De punten verbinden

De volgende stap is het leggen van de juiste verbindingen voor de primaire orderstromen. Deze fase zorgt ervoor dat de voorraad accuraat wordt weergegeven over alle verkoopkanalen. Alle basisstromen voor orderbeheer, inclusief de afhandeling van retourzendingen en terugbetalingen, moeten ook aanwezig zijn. Even belangrijk is het nauwkeurig weergeven van de winkelvoorraad. Dit is de basis van orderbeheer en moet worden voltooid voordat u naar fase 2 gaat.

 

Fase 2 – Geavanceerde omnichannel-scenario's

In fase 2 wordt het fascinerend, met de integratie van geavanceerde omnichannel-scenario's. Omdat deze scenario's de activiteiten in verschillende kanalen aanzienlijk kunnen beïnvloeden, kan de implementatie ervan meer tijd vergen.

 

De opties 'click and collect'  en 'verzenden vanuit de winkel' zijn bijvoorbeeld waardevol, maar vereisen directe coördinatie met winkels en kunnen complexer worden. Mogelijk hebben ze zelfs extra hardware nodig, zoals een labelprinter. Dat klinkt misschien triviaal, maar de implicaties van de toevoeging van zelfs maar één apparaat kunnen enorm zijn, met de behoefte aan ondersteuning van dat apparaat, training voor personeel en beoordelingen over hoe goed het werkt en hoe goed je het hebt geïntegreerd. Elk element dat de winkelactiviteiten beïnvloedt, valt onder deze fase.

 

De juiste aanpak betekent dat het binnen handbereik is

Het implementeren van een OMS hoeft niet te voelen als een zware strijd. Met een gefaseerde aanpak levert elke stap voorwaarts waarde op en legt de basis voor de volgende fase. Het principe is eenvoudig: identificeer uw grootste pijnpunten of de kerncapaciteiten die u nodig heeft en begin daar. Pak elk probleem één voor één aan, en binnenkort beschikt u over een volwaardig product dat uw omnichannel-activiteiten kan transformeren.

 

Als je klaar bent om je MVP op te bouwen, of zelfs als je er nog maar over nadenkt, neem dan vandaag nog contact op met Wolfpack. Wij zijn de experts op het gebied van omnichannel orderbeheer en we kunnen u helpen.

Terug naar overzicht