Maak duurzame impact met een ORP

return to overview

Mede door corona kopen Nederlanders steeds vaker bij webshops. Maar hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van al die webshops? Bieden dit soort winkels wel voldoende bezorgopties die het milieu niet belasten en zou de overheid verduurzaming verplicht moeten stellen? Om daar inzicht in te krijgen legde Wolfpack een aantal stellingen voor aan 537 ondernemende of in loondienst werkende managers en eigenaren van webshops, uitgevoerd door Panelwizard. De meest opvallende resultaten vind je hieronder.

Als webshops duurzame bezorgopties aanbieden, worden er sneller stappen gemaakt richting een duurzame wereld. Maar hoe maak je die stappen? Vooral jonge mannen zijn van mening dat verduurzaming verplicht door de overheid moet worden opgelegd. Ruim de helft van de mannen onder de dertig jaar wijst naar de overheid. Benieuwd hoe de andere  leeftijdsgroepen hierover denken? Bekijk dan de visual.

Veel mensen zijn er inmiddels van overtuigd dat het verduurzamen van de economie niet een vrijblijvende optie is maar gewoon iets dat moet. Tegelijkertijd kost het duurzamer maken van een bedrijf ook geld en dat kan met name op de korte termijn ten koste gaan van de winstgevendheid. Benieuwd of het opleidingsniveau een rol speelt als het gaat om de angst dat verduurzaming ten koste gaat van de winstgevendheid? Je ziet het in de visual.

Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking denkt dat webshops hun klanten kunnen helpen om de keus voor duurzame bezorgopties laagdrempeliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van fietskoeriers of elektrische bestelauto’s. Waar jongeren een schone taak zien voor de webshops om de consument op weg te helpen geldt dit in mindere mate voor ouderen. Benieuwd hoe de rest van Nederland erover denkt? Bekijk de visual.

Het verhogen van de efficiency is een belangrijk argument voor retailers om een Omni-channel Retail Platform (ORP) te gaan gebruiken. Minder bekend is dat het een gereedschap kan zijn om te verduurzamen. Denk aan het optimaliseren van transportbewegingen, paperless werken en groene kilometers. Bedrijven die verder durven denken, maken grote stappen op meerdere gebieden! Ook benieuwd wat ORP voor de duurzaamheid van jouw bedrijf kan betekenen?

Download hier de whitepaper

Het instellen van een overheidssubsidie voor webshops die gebruik maken van duurzame bezorgopties zou een manier zijn om webshophouders sneller over de streep te trekken. Ruim drie kwart van de jongeren voelt hier voor. Benieuwd of het enthousiasme net zo groot is in de andere leeftijdsgroepen? Je ziet het in de visual.

Opzien tegen de kosten om een webshop duurzamer te maken of de CO2- uitstoot van het bedrijf te verlagen, kunnen een reden zijn om er nog even mee te wachten. Vooral als de verwachting is dat het op termijn betaalbaarder wordt. Vooral mannen blijken de hand op de knip te houden als het gaat om verduurzamen. Benieuwd hoe mannen en vrouwen van verschillende leeftijden hier over denken? Bekijk dan de visual.